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COVID-19, DATA PROTECTION 
AND THE WORKPLACE
Third wave considerations for employers in Ireland: 
testing, vaccinations, the tracker app and outbreaks
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QUESTION 

1. Can an 
employer ask 
employees 
if they have 
symptoms of 
COVID-19? 

 
 
 
 
ANSWER 

• Yes – under the Work Safely Protocol (the "Protocol"), workers are instructed to 
report to managers immediately if they develop symptoms of COVID-19 during 
work.  Additionally, employers are required to issue a pre-return to work form for 
workers to complete in advance of returning to work. The Protocol requires that 
the form contain questions on whether a worker has symptoms of COVID-19.

• Employers should note that pre-return to work forms should only be retained 
for so long as necessary and in-line with Data Protection Commission ("DPC") 
advice. At present, it is recommended that such forms are disposed of or 
destroyed securely as soon as the employee returns to the workplace, or 
returned to the employee at the point of entry to the workplace unless there are 
legitimate reasons for the employer to retain the forms for a longer period.

INTRODUCTION

As Ireland comes to grips with the third wave of the pandemic and increased community transmission, 
employers are considering what further measures they can put in place to mitigate the COVID-19 risk for their 
workforce and customers.  Employee personal data, and in particular their health data, will often be core to such 
further measures. This is especially the case in connection with temperature testing, PCR tests, the roll out 
of vaccinations and the use of the COVID-19 tracker app. Here, we address key issues arising for employers in 
connection with such measures. We also outline the practical data protection issues associated with managing 
COVID-19 workplace outbreaks.

EMPLOYEES IN, OR RETURNING TO, THE WORKPLACE 
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QUESTION 

2. Can an 
employer 
conduct 
mandatory 
temperature 
testing at the 
workplace? 

 
ANSWER 

• Yes – where public health guidance mandates or advises that this should 
be conducted.  However, there is currently no Public Health requirement to 
conduct temperature testing which applies across all workplaces. 

• Temperature testing involves processing health data and employers must 
comply with GDPR. The first hurdle for GDPR purposes with introducing 
mandatory temperature testing in the workplace is identifying an appropriate 
legal basis for the purposes of Articles 6 and 9 GDPR.  

• Employee consent is unlikely to provide a reliable legal basis for carrying out 
temperature tests.  

• Many employers will seek to rely on their obligation to provide a safe working 
environment under the Safety, Health and Welfare at Work Act 2005. However, 
in order to rely on this legal basis, employers must establish that temperature 
testing is necessary in order to provide a safe working environment. Public 
health authorities' advice will be key in the assessment of the necessity of 
mandatory temperature testing. In the absence of public health guidance 
mandating temperature testing across workplaces and/or risk factors arising 
in a particular workplace, employers' obligation to provide a safe working 
environment may not provide a valid legal basis for GDPR purposes.   

• Employers may also seek to rely on section 52 of the Data Protection Act 
2018. Subject to suitable safeguards being in place, it permits processing of 
employee health data by a health practitioner where it is necessary for the 
purposes of occupational medicine and/or the assessment of the working 
capacity of an employee. 

• Employers must be transparent about how they process employee data in 
connection with the testing regime. It must not be used for any other purpose 
and employers should not collect more personal data than is necessary for the 
purposes of the testing. There must be a process in place to ensure that the 
data is accurate and up-to-date.  Personal data must be stored securely and 
kept only for so long as necessary for the testing regime. Access to the data 
should be restricted to those who need to know.   

• Employers should conduct a Data Protection Impact Assessment ("DPIA") prior 
to implementing mandatory temperature testing. This will assist employers 
with complying with their obligation to demonstrate GDPR compliance.
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QUESTION 

3. Can an 
employer 
require an 
employee 
to undergo 
a PCR test? 

 
ANSWER 

• No – It is not possible to compel an employee to undergo a PCR test absent 
public health guidance or advice from the Department of Public Health 
mandating such testing.  Any disciplinary sanctions imposed as a consequence 
may expose the employer to legal claims. 

• However, where the work must be done at the workplace and for example 
involves at-risk groups, it may be possible for the employer to decline access to 
the workplace for the employee for so long as they refuse to undergo testing. 
The employer should investigate alternative employment for the employee. 

• As PCR testing involves the processing of health data, all of the considerations 
arising in the context of mandatory temperature testing also arise with 
mandatory PCR tests (see question 2 above). Employers must identify a legal 
basis for the processing of such data for the purposes of Articles 6 and 9 GDPR. 
They must ensure that the core data protection principles of transparency, 
purpose limitation, data minimisation, accuracy, data storage, security and 
confidentiality are respected. A DPIA should be carried out. 

4. Can an 
employer ask 
employees 
if they have 
received the 
vaccine? 

• Yes – it may be possible for an employer to request this information. It will be 
considered health data and the employer must be able to justify the specific 
GDPR legal basis for requesting and processing this information.

• For example, the employer should not ask all employees indiscriminately to 
disclose this information, e.g. asking employees who will continue to work 
remotely to provide vaccination information could not be justified on the 
grounds of the health and safety of the workplace.

• Employers should update their existing Employee Privacy Notice, or provide a 
vaccine specific Employee Privacy Notice, to ensure that employees are fully 
informed as to why data in respect of vaccinations is being collected. 
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QUESTION 

5. Can an 
employer 
require 
employees to 
be vaccinated 
before 
returning to 
the workplace? 

 
ANSWER 

• No – the National Vaccination Programme is currently being implemented on a 
voluntary basis. 

• Mandatory vaccination of employees would be vulnerable to legal challenge, 
including on the constitutional grounds of bodily integrity and privacy. 

• Additionally, it is important to note that employees with certain medical 
conditions which may be classified as a disability for the purposes of the 
Employment Equality Acts 1998 - 2015 may not be able to receive the vaccine 
for medical reasons. A mandatory vaccination policy on the part of an employer 
may therefore amount to discrimination. 

• Applying direct or indirect sanctions for the failure of employees to vaccinate 
could lead to claims for victimisation or penalisation, discrimination, and 
unfair or constructive dismissal where the employer's decision to make the 
vaccination mandatory is considered unreasonable in the circumstances.

• If public health guidance later becomes available advising that certain workers 
in specific sectors should be vaccinated before carrying out their work, then 
it may be possible for an employer to implement a rule that workers must be 
vaccinated in reliance on that guidance.

6. Can an 
employer 
maintain a log 
of contacts in 
the workplace 
to facilitate 
contact 
tracing? 

• Yes – the Protocol directs that employers must keep a log of contacts in the 
workplace to facilitate contact tracing in the event of an outbreak. This log 
should capture workers, contractors or visitors visiting the workplace and they 
must be notified about this log and its purpose. The HSA guidance notes that 
the log should include details such as dates, names, addresses, and phone 
numbers of individuals and the duration of contact if possible. The current HSE 
guidance directs that the log should be maintained for four weeks before being 
deleted or disposed of safely. The HSA guidance similarly suggests a retention 
period of 28 days.

• The use of the personal data contained in these logs should be restricted to the 
minimum amount of personal data required, and should only be used for the 
HSE’s official contact tracing procedures and to assist employees as a 'memory 
aid' in providing relevant information of who they have been in contact with to 
the HSE. 
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QUESTION 

7. Can an 
employer 
instruct 
employees 
to utilise the 
COVID-19 
tracker app 
while at the 
workplace? 

 
ANSWER 

• The Protocol highlights that the HSE COVID-19 tracker app is an important 
measure that can be adopted to support contact tracing. The Protocol 
recommends that employers provide advice on the HSE COVID-19 tracker 
app and encourage workers to download it. This, however, is not a mandatory 
provision and employers cannot mandate employees to download and use its 
contact tracing functionality.

8. Can an 
employer 
require visitors 
to provide 
specific health 
information 
and details 
about recent 
travel? 

• Yes – an employer may be justified in requesting travel and health data from 
visitors to the workplace. A similar GDPR legal basis analysis to that outlined 
in question 2 above must be carried out to identify a clear legal basis to 
collect such data. The GDPR data protection principles must be complied with, 
including limiting questions to what is necessary and appropriate.

 
 
 
 
QUESTION 

1. Can an 
employer 
require 
employees to 
notify them 
of a COVID-19 
diagnosis?

 
 
 
 
ANSWER 

• Yes – under the Protocol, an employee is required to disclose on the pre-return 
to work form a positive COVID-19 diagnosis received in the preceding 14 days or 
if they are awaiting a test result at the time of completing the form.

• If the employee has already returned to the workplace, that employee must 
report to managers if they develop any COVID-19 symptoms during work. 

MANAGING A COVID-19 OUTBREAK IN THE WORKPLACE
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2. Does an 
employer 
have to notify 
Public Health 
authorities 
of a positive 
COVID-19 test? 

• No – there is no requirement for the vast majority of employers to notify 
the HSA if a worker contracts COVID-19 as it is not reportable under the 
Safety, Health and Welfare at Work (Reporting of Accidents and Dangerous 
Occurrences) Regulations 2016 (S.I. No. 370 of 2016). 

• However, under the Safety, Health Welfare at Work (Biological Agents) 
Regulations 2013 (as amended by the Safety, Health and Welfare at Work 
(Biological Agents) (Amendment) Regulations 2020), an employer must notify 
the HSA of an incident which may have resulted in the release of a biological 
agent and which could cause severe human infection or illness (or both), e.g. 
exposure to the causative agent of COVID-19 in a healthcare or laboratory 
setting.

• COVID-19 is reportable under the Infectious Diseases (Amendment) 
Regulations 2020 by a medical practitioner who becomes aware of or suspects 
an instance of COVID-19.  This will be reported to the Director of Public Health 
who may in turn carry out a preliminary Public Health risk assessment and 
may contact the employer if it is believed that an outbreak has occurred in the 
workplace. 

3. Can an 
employer 
disclose that 
an employee 
has COVID-19 
to other 
employees? 

• An employer should inform affected close contact employees where there 
has been a positive case in the workplace. Employers should not disclose the 
identity of affected employees to other employees without a clear justification 
and legal basis.

4. Is an employer 
required to 
close the 
workplace 
where they 
are notified 
of a positive 
COVID-19 case? 

• No – where an employee who has attended the workplace is confirmed with a 
diagnosis of COVID-19, in the first instance the employee must be isolated in a 
designated isolation area. It must be determined whether the person should go 
home or attend hospital. The employer must arrange for appropriate cleaning 
of the isolation area and relevant work areas.

• The employer should then conduct its own risk assessment in accordance 
with its COVID-19 Response Plan to identify any hazards or risks arising out of 
a positive case occurring in the workplace and respond with the appropriate 
control measures. Each response will depend on the circumstances of the 
case. 

• If the employer has followed the Protocol in implementing clear and robust 
infection prevention and control methods, including for example designating 
work zones and isolating teams and colleagues from one another, there should 
not be a need to close the workplace. 
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This document is intended to provide only general information for the clients and professional contacts of the Maples Group. It 
does not purport to be comprehensive or to render legal advice. Published by Maples and Calder (Ireland) LLP.
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